Η Ιστορία Μας

joanna.jpg

Σε ηλικία δώδεκα ετών ο Nadir Noori εγκατέλειψε το Αφγανιστάν για να αποφύγει τη στρατολόγηση από τους Ταλιμπάν. Ήταν αγράμματος και δε μιλούσε τις γλώσσες των χωρών στις οποίες κατέφευγε. Τέσσερα χρόνια μετά τη φυγή του από τη χώρα του, βρέθηκε στην Ελλάδα. Σε αντίθεση με το αγόρι που ήταν όταν έφυγε από την πατρίδα του, ο Nadir έμαθε να διαβάζει, να γράφει και να μιλά πέντε γλώσσες. Είχε πρόσβαση στα βιβλία για πρώτη φορά στη ζωή του και γι 'αυτό ολόκληρη η ζωή του (και η ζωή πολλών γύρω του) άλλαξε πορεία. Δεν έμαθε μόνο τις νέες ξένες γλώσσες αλλά ανακάλυψε και ότι υπήρχε ένας κόσμος πολύ μεγαλύτερος γεμάτος από πολλές άλλες ιδέες και ιδανικά από αυτά στα οποία είχε προηγουμένως εκτεθεί. Σήμερα ο Ναντίρ είναι πτυχιούχος λυκείου και εργάζεται ως μεταφραστής στην Ελλάδα παρέχοντας μια κρίσιμη υπηρεσία καθώς εκτυλίσσεται η προσφυγική κρίση. Είναι επίσης ένας εξαιρετικός φωτογράφος και ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ιωάννα Νισυρίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και είχε επιτυχημένη καριέρα ως παραγωγός για τα κανάλια MTV και Nickelodeon. Ωστόσο, όταν η Ιωάννα είδε την κρίση των προσφύγων να ξετυλίγεται, ήξερε ότι δεν μπορούσε να καθίσει στο περιθώριο και να παρακολουθεί, έπρεπε να αναλάβει δράση. Αισθάνθηκε ότι ήταν υποχρεωμένη να κάνει κάτι, καθώς η προσφυγική κρίση άγγιξε μία ευαίσθητη χορδή της οικογενειακής εμπειρίας της Ιωάννας. Η γιαγιά της, η Αμφιτρίτη, ήταν πρόσφυγας από την Τουρκία το 1917. Η οικογένεια της Αμφιτρίτης αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία με λιγότερο από μια ημέρα ειδοποίηση και μπορούσε να πάρει μόνο ό,τι μπορούσαν να μεταφέρουν. Όταν έφθασαν στην Ελλάδα, τοποθετήθηκαν σε ένα στρατόπεδο προσφύγων και σύντομα έχασε τους γονείς της. Η Αμφιτρίτη ήταν τεσσάρων ετών και ορφανή χωρίς φαγητό και κάποιον για να τη φροντίσει στη νέα της χώρα. Έπρεπε να ξύσει το γύψο από τους τοίχους για να τον φάει για να ώστε να επιβιώσει. Τελικά μια οικογένεια ντόπιων την ανέλαβε και τη φρόντισε, την έστειλε στο σχολείο και δόθηκαν στη ζωή της δυνατότητες που δεν θα είχε αλλιώς. Η φροντίδα για τους άλλους και η εκπαίδευση αποτελούν βασικές αξίες της οικογένειας της Ιωάννας.

  

“Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο”
— Mahatma Gandhi

 

Σε απάντηση της τρέχουσας κρίσης, η Ιωάννα παραιτήθηκε από τη δουλειά της και από την ασφάλεια που της παρείχε, ώστε να μπορεί να αφιερώσει όλο το χρόνο της στον σημερινό πρόσφυγα και μετανάστη. Πήρε την απόφαση να ανοίξει το σπίτι της σε έναν πρόσφυγα για να βοηθήσει. Ο πρόσφυγας που φιλοξένησε ήταν ένας ντροπαλός, εργατικός, καλλιτεχνικός νεαρός, με το όνομα Ναντίρ. Η συνάντηση αυτή θα άλλαζε τόσο τη ζωή τους όσο και τη ζωή πολλών γύρω τους. Ξαφνικά αντί να είναι μια απρόσωπη κρίση προσφύγων, υπήρχε ένα όνομα και πρόσωπο για τους πραγματικούς ανθρώπους που η ίδια και οι άλλοι αισθάνονται υποχρεωμένοι να βοηθήσουν.

Μαζί ο Νάντιρ και η Ιωάννα έχουν δημιουργήσει την οργάνωση We Need Books.

Η κρίση των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα συνεχίζεται επί σειρά ετών. Ενώ πολλοί, σκληρά εργαζόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι, προσωπικό των ΜΚΟ και πολίτες, εργάζονται σε δομές υποστήριξης των προσφύγων και των μεταναστατών ώστε να επιβιώσουν από αυτή την κρίση, λίγες προσπάθειες επικεντρώνονται πέρα από την επιβίωση, στοχεύοντας να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να ευδοκιμήσουν στην Ελλάδα. Η οργάνωση We Need Books εστιάζει στο μέλλον και στην οικοδόμηση μιας πιο φιλόξενης, ανοιχτής και ισχυρής ελληνικής κοινωνίας.

Με τη δημιουργία ενός πολυπολιτισμικού χώρου, την παροχή πρόσβασης στη γνώση και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής θέλουμε να δώσουμε στους πρόσφυγες πρόσβαση σε πληροφορίες, ανθρώπους, κοινότητες, ώστε να ξεκινήσουν τη νέα τους ζωή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε να τους εμπνεύσουμε να κάνουν μεγάλα όνειρα. Μας αρέσει να φανταζόμαστε ότι θα δώσουμε την ευκαιρία σε ένα μικρό κορίτσι από το Αφγανιστάν, που δεν ξέρει καν πώς να κρατήσει ένα μολύβι ή να γράψει το όνομά της, την ευκαιρία να γίνει συγγραφέας. Δεν είναι μόνο επειδή θέλουμε να δώσουμε σε αυτό το κορίτσι μια ευκαιρία, αλλά και επειδή θα κάνει τον κόσμο καλύτερο  με το βιβλίο της.